به فرزندانمان کمک کنیم که از شکست نترسند
به گزارش مجله بای بلاگ، پدر و مادر نخستین الگو های مورد اعتماد بچه ها هستند تا جایی که اغلب آن ها والدین خود را قهرمانان توانمندی می دانند.
با ما همراه باشید و درباره ساعت اینترنتی بیشتر بدانید.
به گزارش خبرنگاران به نقل از خیرفوری، رحیم دستخط گشتى درباره چگونگی تربیت بچه ها شکست ناپذیر، اظهار کرد: آموزش مهارت های زندگی به بچه ها تقریبا شبیه آموزش دروس مهارتی است که ترکیبی از یادگیری تئوری یا نظری و عملی در آن گنجانده شده است و هنرآموز (در اینجا پدر و مادر) باید خود مسلط به محیط باشد و بتواند در عمل نیز به خوبی چگونگی و چرایی را نشان دهد.
این روانشناس با اشاره به اینکه اگر قصد داریم تا رفتاری در فرزندانمان نهادینه شود، ضروری است نه تنها درباره فواید آن با وی صحبت کنیم، بلکه بیشتر از آن باید رفتار را در عمل نشان دهیم تا آن را از ما مشاهده کنند، گفت: بچه ها، مشاهده گران ماهری هستند و معروف است که بچه هامان از رفتارمان یاد می گیرند نه از گفتارمان، از این رو والدین نیز باید هوشمندانه عمل کنند و خود عامل به آنچه می گویند نیز باشند. پدر و مادر نخستین الگو های مورد اعتماد بچه ها هستند تا جایی که اغلب بچه ها والدین خود را قهرمانان توانمندی می دانند. حال فرض کنید این مدل خود نتواند در روبرو با مسایل و تجارب آن گونه رفتار کند که می گوید!
دستخط گشتى با بیان اینکه برخی از والدین، کودک را از هر تجربه ای دور نگه داشته و خود دست بکار می شوند و همه جهت را مهیا می سازند با این فرض که قصد حمایت از فرزند خود را دارند، از این رو کودکی وابسته و به دور از تجربه را پرورش می دهند، شرح داد: برای روشن شدن موضوع ضروری است به نمونه ای کاربردی اشاره کنم: فرض کنید کودک به همراه والدین خود به پارک یا محلی دیگر رفته است، در حین راه رفتن یا بازی کودک زمین می خورد،. هر کدام از والدین متناسب با نوع واکنشی که دارند قادر خواهند بود زمینه های تجربه شکست و نترسیدن از شکست، یا هراس از آن را در وی ایجاد کنند. چنانچه به کودک بگویند برخیزو یا کمکش کنند تا برخیزد و محکم زمین را لگد بزن و بگو: ای زمین بد! ، چه بسا خودشان هم با وی همراهی کنند.
وی افزود: در واقع (کنترل بیرونی) را در کودک شکل می دهند و او را متوجه پذیرش این موضوع می کنند که علت شکست هایم در بیرون از عمل و رفتار و افکارم است، بعد ها با تکرار و تجربه های مشابه، کودک این یافته را از والدین یا الگو و قهرمانان خود نهادینه کرده و هر شکستی را به دیگران ربط می دهد، تا حدی که بعد ها ممکن است به جای مطالعه کافی و تمرین متناسب، نمره پایین درسی خود را به کتاب، معلم، درس و یا در میادین ورزشی باخت را به داور و ... مرتبط سازد.
این روانشناس خاطرنشان کرد: حتی اگر والدین او بار ها به وی این جملات زیبا را بگویند: شکست مایه پیروزی است. ما شکست نمی خوریم، بلکه یاد می گیریم. شکست پلی برای عبور است. آنقدر شکست می خورم تا شکست دادن را بیاموزم. من شکست نخورده ام؛ بلکه راهی جدید یافته ام که به هدف منتهی می شود. و جملات انگیزشی دیگری که می تواند در صورتی که خود در هنگام برخورد با مسایل آگاهانه آن را در رفتارمان نشان بدهیم تأثیر بسزایی در تکوین شخصیت فرزندمان داشته باشد. نکته دیگری که ضروری است به آن توجه شود این است که کودک به مرحله ای نرسد که حتی موفقیت هایش را نیز به عوامل بیرونی نسبت دهد، زیرا این احتمال تقویت خواهد شد که بعد ها زمینه ساز اختلالاتی می شود.
دستخط گشتى ادامه داد: در طرف دیگر مثال، والدینی قرار دارند که به کودک می گویند: از جایت بلند شو و این راه رو یکبار دیگر برو. البته دقت کن آیا مانع یا فرو رفتگی در جهت است یا خیر و هنگام راه رفتن نگاهت به روبرو باشد. یعنی با جمع آوری و ارائه اطلاعاتی از جهت و علل تجربه قبلی، کودک را تشویق می کنند تا همان جهت را با رعایت جوانب طی کنند. پس از آن که فرزندشان راه را بدون افتادن طی کند به وی گوشزد می کنند: دیدی این بار که با دقت بیشتر و توجه به موانع عبور کردی، نیفتادی؟ . در واقع کودک را متوجه کنترل درونی و نقش آن در نتیجه رفتار می کنند؛ این دو نوع از برخورد و واکنش به یک اتفاق است که در اولی کودک را نگران از شکست می سازد و چه بسا همیشه وی از هر شکستی بترسد و در نوع دوم وی بعد از تجربه شکست در پی علل و سهم خود در آن می شود.
وی افزود: اینجاست که بیان جملات انگیزشی که نمونه هایی از آن پیش تر بیان شد، می تواند بسیار کمک کننده باشد و انگیزه فرزندانمان را افزایش دهد. این گونه نه تنها وی از شکست احتمالی بیمناک نخواهد بود، بلکه از آن درس هم خواهد گرفت. اکنون که به اینجای صحبت رسیدیم ذکر این نکته ضروری است که چنانچه قصد داریم درباره تجربه های بچه ها اعلام نظر کنیم مراقب باشیم فقط به رفتاری که او در آن لحظه انجام داده بپردازیم و آن را به رفتار ها و موقعیت های دیگر تعمیم ندهیم و توجه کنیم تا شخصیت وی را مورد هجمه قرار ندهیم، یعنی به جای آن که بگوییم: تو در این کار دقت کافی نداشتی، نگوییم: همیشه دست و پا چلفتی هستی، همیشه سر به هوایی، نشد یکبار یک کار رو درست انجام بدهی، و جملاتی از این قبیل که نه تنها سبب ترسیدن کودک از انجام کار ها و شکست خواهد شد، بلکه شخصیت منحصر به فرد وی را نیز مخاطب قرار خواهد داد.
والدین به آنچه می گویند عمل کنند
این روانشناس با بیان اینکه در زندگی مواردی پیش می آید که نتیجه دلخواه و مورد انتظار نصیب مان نمی شود، افزود: در واقع برخی موارد با شکست روبرو می شویم. نوه واکنش والدین می تواند به عنوان یک آموزه کارساز در نزد فرزندان ایفای نقش می کند. اگر در این موارد والدین با سعه صدر و حفظ آرامش و خونسردی ضمن پذیرش شکست به علل و عوامل سبب ساز شکست بپردازند، بدون آن که هیجانات و احساساتی از قبیل خشم، نگرانی و تشویش، غم، عصبانیت و... را از خود بروز دهند یا آن ها را کنترل کنند و به راه هایی دیگر بیاندیشند و آن ها را مورد بررسی قرار دهند و دوباره راهی دیگر برای نیل به هدف بیافرینند، در واقع بهترین نوع آموزش را به فرزندان خواهند داد.
دستخط گشتى با اشاره به اینکه امیدوارم با توجه به فرصتی که در اختیار داشتم توانسته باشم به یکی از مهمترین سئوالات پدران و مادران گرانقدر پاسخ داده باشم، گفت: تأکید این نکته اهمیت دارد که فرزندانمان آرامش، متانت، خشم، بردباری، عصبانیت و پرخشگری، تعاملات سازنده و بسکمک از رفتار ها و هیجانات و احساسات را در مشاهدات خود از ما و نحوه برخوردمان در موقعیت های متفاوت یاد می گیرند و می آموزند.
وی گفت: با توجه به مطالب بیان شده از پدران و مادران ارجمند، به ویژه زوج های جوان که در تجربه های اوایل زندگی مشترک هستند، تقاضا دارم جملات انگیزشی را که تقدیم شد یادداشت کرده و در جایی که دیده شود نصب کنند، زیرا ضمن اینکه انگیزشی هستند یادآوری مداوم آن ها می تواند در صورت عمل به شیوه دوم رفتار با کودک موثر شود.
منبع: جام جم آنلاینmahsanblog.ir: مهسان بلاگ | سیستم مدیریت محتوای مهسان
1com.ir: مجله کامپیوتر | مجله کاربردی فناوری در صنعت گردشگری
heevblog.ir: هیو بلاگ | سیستم مدیریت محتوای هیو بلاگ
dabiblog.ir: دَبی بلاگ، سیستم مدیریت محتوای دَبی
persinablog.ir: پرسینا بلاگ، سیستم مدیریت محتوا پرسینا