افت تحصیلی پنهان معضل تازه نظام آموزشی، کرونا چطور بر کیفیت آموزش ها اثر گذاشت؟

به گزارش مجله بای بلاگ، یک پژوهشگر حوزه آموزش و پرورش در مورد دلایل افت تحصیلی شدید دانش آموزان در دوران آموزش مجازی شرح داد.

افت تحصیلی پنهان معضل تازه نظام آموزشی، کرونا چطور بر کیفیت آموزش ها اثر گذاشت؟

به گزارش خبرنگار شرایط کرونایی و تغییر فرایند آموزش ها در مدارس، جدا از تکمیل نبودن زیرساخت های آموزش مجازی و آماده نبودن دانش آموزان، آسیب های آموزشی جدی در پی داشت؛ هرچندکه شرایط تحصیل مجازی با وجود خطرات شیوع کرونا ناگزیر بود؛ اما باید با ساماندهی اوضاع فصل نو تحصیل در دوران پساکرونا یعنی بهره گیری از فناوری های نو در آموزش به شیوه ای درست و آنطور که متولیان امر به آن اذعان دارند، به کار گرفته گردد که برخی از این عوامل مربوط به ساز و کار های مدیریتی، برخی مربوط به موضوع آموزش و برخی مربوط به خانواده هاست.

مجازی شدن آموزش، تعطیلی مدارس، مسائل مالی خانواده ها، نبود زیر ساخت های فناوری و چالش های معلمان و دانش آموزان باعث به هم خوردن نظم و ساختار سیستم آموزشی طی دو سال شیوع کرونا در سطح کشور شده است و در کنار این موارد افت تحصیلی پنهان را نباید نادیده گرفت، همان اتفاقی که علیرضا کمرئی معاون آموزش میانهه هم چندی پیش به آن اشاره داشت.

بهنام بهراد پژوهشگر حوزه آموزش و پرورش در مورد مقدار افت تحصیلی دانش آموزان در دوران کرونا به گفت: طبق مطالعات، کشور هایی که در دوران کرونا عملکرد تحصیلی ضعیف تری دارند، با تعطیلی بیشتری روبرو بودند و به تناسب کشور هایی که عملکرد بهتری داشتند تعطیلی کمتری را در طول سال داشتند؛ بنابراین هر چه مقدار تعطیلی ها افزایش پیدا کند به همان مقدار با افت یادگیری در دانش آموزان روبرو می شویم.

این پژوهشگر در مورد دلایل افت تحصیلی در دانش آموزان گفت: شواهد مطالعاتی زیادی نشان می دهند که آموزش مجازی به هیچ اسم قابلیت جایگزینی با آموزش حضوری را ندارد، به علت اینکه مفاهیم و مطالبی که معلم در کلاس به صورت حضوری به دانش آموزان می آموزد و بعلاوه ارتباط و تعامل معلمان با دانش آموزان بسیار اثر گذار تر از آموزش ها در فضای مجازی است.

او گفت: اثر بخشی آموزش های مجازی برای دانش آموزان نسبت به دانشجویان کمتر است، بنابراین توصیه می گردد که اگر قرار باشد آموزش های مجازی موثر واقع گردد باید از سامانه های مدیریت یادگیری نامتقارن استفاده نمایند.

بهراد ادامه داد: سامانه های مدیریت یادگیری نامتقارن آن دسته از سامانه هایی هستند که تدریس، منابع و مطالب از قبل آماده و در این سامانه ها بارگذاری می گردد و دانش آموز با انتخاب کلاس و فیلم های تدریس از این آموزش ها بهره مند می گردد، نکته قابل توجه این است که دانش آموزان هرچند بار که می خواهند، می توانند از این فیلم های آموزشی بارگذاری شده در سامانه استفاده نمایند، دانش آموزان بعد از مشاهده فیلم ها و یادگیری کامل، تمرین های دروس آموزش داده را حل می نماید و در آخر ارزشیابی مناسبی از دروس ارائه شده برای دانش آموز انجام می گیرد؛ بنابراین یکی از ضعف های آموزش مجازی نبود تعامل بین دانش آموز و معلم است.

این پژوهشگر در مورد چگونگی اثر بخشی آموزش های مجازی گفت: زمانی که یک پلتفرم استانداردی برای آموزش های مجازی وجود داشته باشد این آموزش ها می توانند اثر بخش باشند.

او اضافه کرد: طبق پژوهش های صورت گرفته برای تاثیر آموزش مجازی به وسیله شبکه شاد که این آزمایش را با مشارکت حدود 50 هزار معلم در رشته، مدرسه و استان های مختلف انجام دادیم، نتیجه مطالعه صورت گرفته نشان داد که سامانه شاد حدود 62 درصد در آموزش های مجازی اثر بخشی دارد.

بهراد ادامه داد: در صورتی که یک سامانه مناسب و برخط باید بتواند بیش از 90 درصد از احتیاج های کاربران خود را تامین کند، متاسفانه سامانه شاد اینگونه نیست؛ بنابراین برای حل مشکل آن ضروری است این سامانه را تقویت گردد؛ ولی در شرایط فعلی سامانه شاد جوابگوی احتیاج های کاربران خود نیست.

این پژوهشگر گفت: مشاهدات و مطالعات صورت گرفته نشان می دهد که ایران در بحث فرایند آموزشی از قبل افت تحصیلی داشته است و با چنین وضعیتی از آموزش حضوری وارد آموزش مجازی شدیم، متاسفانه این آموزش مجازی را هم با سامانه ای پیش می بریم که احتیاج کاربران خود را برطرف نمی نماید.

این پژوهشگر با اشاره به اینکه برخلاف تصور بسیاری که می گویند با حضوری شدن آموزش ها افت های تحصیلی به وجود آمده جبران می گردد گفت: شواهد بین الملی نشان می دهد که افت های تحصیلی به این شکل عمدتا پایدار هستند و قابل جبران نیستند.

او گفت: متاسفانه ایران جزو آن دسته از کشور هایی بود که در دوران همه گیری کرونا به طور مداوم تعطیل بود در صورتی که به طور میانگین میانه تعطیلی مدارس در کشور های دیگر 53 روز بوده است، حتی برخی از کشور ها در دوران همه گیری کرونا مدارس پیش دبستانی و دبستان را تعطیل نکردند، به علت اینکه معین شده بود انتشار بیماری در این گروه سنی کمتر است.

او اضافه کرد: یکی از مهم ترین کار هایی که باید بعد از حضوری شدن مدارس انجام گردد مقدار گیری مقدار افت دانش آموزان در دوران آموزش مجازی است.

بهراد گفت: با توجه به عملکرد ضعیفی که در آموزش حضوری پیش از بحران کرونا داشتیم، نبود پلتفرم و زیر ساخت های فناوری مناسب که مسائل دانش آموزان در سراسر کشور را پوشش دهد بعلاوه طبق آمار ها که معین شد 3/5 میلیون از دانش آموزان به علت عدم دسترسی به سیستم های مناسب از تحصیل جا ماندند، بخش عمده ای از دانش آموزان ترک تحصیل کردند و آن دسته از دانش آموزانی که از نظر تحصیلی در سطح بالایی قرار داشتند با مسائل به وجود آمده در پاندمی کرونا دچار افت های تحصیلی زیادی شدند.

او اضافه کرد: نکته قابل توجه این است سطح مالی و اجتماعی خانواده نقش چشمگیری در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارد بنابراین محرومیت و کم برخورداری هم می تواند یکی از دلایل افت تحصیلی دانش آموزان در شرایط کرونا باشد.

این پژوهشگر معتقد است که آموزش و پرورش فراوری نماینده نیروی کار متخصص برای همه نهاد های کشور است، بنابراین هر مقدار افت کیفیت در نظام آموزشی که در فرایند تحصیلی دانش آموز خود را نشان دهد، باعث تحت تاثیر قرار گرفتن ابعاد همه نهاد ها در کشور می گردد.

tour-malaysia.ir: تور مالزی ارزان قیمت، تور پنانگ، کوالالامپور، لنکاوی، تور لحظه آخری مالزی را همراه ما باشید.

bestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتشار: 24 مهر 1400 بروزرسانی: 24 مهر 1400 گردآورنده: buy-blog.ir شناسه مطلب: 8372

به "افت تحصیلی پنهان معضل تازه نظام آموزشی، کرونا چطور بر کیفیت آموزش ها اثر گذاشت؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "افت تحصیلی پنهان معضل تازه نظام آموزشی، کرونا چطور بر کیفیت آموزش ها اثر گذاشت؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید