سفر به دشت مغان اردبیل؛ سرزمین تاریخ و طبیعت

به گزارش مجله بای بلاگ، دشت مغان از مکان های دیدنی اردیبل است که با آب و هوایی خنک، جاذبه های تاریخی و طبیعتی بکر می تواند از بهترین مقاصد سفرهای تابستانی شما باشد.

سفر به دشت مغان اردبیل؛ سرزمین تاریخ و طبیعت

بیشتر ایرانی­ ها تابستان کشور را با شمال و زمستانش را با کیش می­ شناسند. در نوروز از سفر به اصفهان و شیراز می­ گویند و مشهد را یک جاذبه چهار فصل می­ دانند. اگر دقت نموده باشید حتی وقتی هم می­ خواهیم حدس بزنیم که دوست یا آشنایمان کجا را برای سفر انتخاب نموده خیلی کم پیش می­ آید که اسمی غیر از این مکان­ ها بیاوریم. در حالی که ایران پر از دیدنی است و از نظر توانمندی­ های گردشگری جزو 5 کشور اول دنیا می باشد.

در این مطلب قصد داریم درباره یکی از مکان­ های دیدنی و جاذبه­ های گردشگری حرف بزنیم که کمتر مورد توجه گردشگران قرار گرفته است یعنی؛ دشت مغان اردبیل. از جلگه­ ای بی نظیر که با سه ناحیه مختلف و 33 طایفه در شمال غربی کشور مستقر شده است.

دشت مغان کجاست؟

اگر به نقشه اردبیل نگاهی بیندازید در قسمت شمالی­ اش سرزمینی را می­ بینید که از خوش آب­ وهواترین مناطق ایران است. دشتی به نام دشت مغان که در شرقی ترین نقطه شمال آذربایجان قرار گرفته است و بخش عمده آن متعلق به کشور جمهوری آذربایجان است.

جلگه عظیمی که سه شهر بیله سوار، پارس آباد و گرمی را دربر می­ گیرد. در قسمت شمالی دشت مغان به قدری آب و هوا خوب و دل انگیز است که آن را دشت همواره بهار می­ گویند. این آب و هوای خوب به اضافه خاک حاصلخیز را در قسمت­ های دیگر این دشت می توانیم ببینیم. دشت مغان را می­ توان به سه قسمت عمده نواحی کوهپایه­ ای، جلگه­ ای و کوهستانی تقسیم کرد.

ناحیه کوهپایه­ ای و جلگه ای این دشت دقیقا همان جایی است که به انبار قله آذربایجان معروف است.

قدمت دشت مغان

با اینکه متاسفانه اسم دشت مغان آنقدری که شایسته است بر سر زبان­ ها نیست و برای بیشتر ایرانی­ ها به خصوص آن­ هایی که در موقعیتی مکانی متفاوتی نسبت به این دشت قرار گرفته اند در حد یک آشنایی اولیه مانده است اما باید بدانید که دشت مغان از آن سزمین­ هایی است که تمدن شش هزار ساله را در ایران به اثبات می رساند. برای اینکه بگوییم تاریخش به چه زمانی می­ رسد در این حد باید گفت که ردپایی از طوفان نوح را با خود دارد.

تصورش را بکنید این جلگه زیستگاه انسان های نخستین بوده و تاریخش به دوران نوح و به قوم عاد و ثمود می رسد. اگر کمی تاریخ را به جلو ورق بزنیم علاوه بر این­ ها می­ توانیم حوادث و وقایع عظیمی را مشاهده کنیم که دشت مغان شاهد آن بوده است. برای مثال حدود سه قرن پیش این سرزمین محل تاج گذاری نادر شاه افشار بوده است. نادر در دشت مغان شورای حکومتی را تشکیل داد که به همین اسم شورای مغان خوانده می­ شد.

گردشگری و مکان­ های دیدنی دشت مغان

بدیهی است که با خاک حاصلخیز و آب و هوای مساعد باید همه چیز برای یک طبیعت­ گردی بکر و بی­ نظیر در دشت مغان مهیا باشد. از طرفی این دشت با قدمت شش هزار ساله اش از آثار تاریخی نیز چیزی کم ندارد. بنابراین طبیعت­ گرد باشید و یا علاقمند به آثار تاریخی فرقی نمی­ کند چون دشت مغان با تعداد زیادی آثار تاریخی و مکان­ های طبیعی می­ تواند تا ساعت­ ها شما را سرگرم کند و خاطرات ماندگاری را برایتان رقم بزند. در ادامه به معرفی جزئی برخی از مکان­ های دیدنی دشت مغان می پردازیم.

  • قلعه ورثان یا اولتان قالاسی

در 12 کیلومتری پارس آباد مغان، جایی در حاشیه رود ارس یک محوطه باستانی قرار گرفته است که به آن اولتان قالاسی می گویند. این محوطه از آثار ثبت شده در فهرست ملی است. اولتان در واقع یک قلعه­ باستانی است که دارای ارگ و قسمت­ های مختلفی بوده که متاسفانه قسمت های عمده آن به دلیل تغییر راستا رودخانه ارس از بین رفته است و البته قسمت عمده آن نیز زیر خاک مدفون است. از خاک اولتان قالاسی سفال­ه ای بسیاری بدست آمده که همه در نوع خود بی­ نظیر و دیدنی هستند. نه تنها داخل محوطه بلکه محیط زیبا و سرسبز اطراف این قلعه زیبایی­ های خاص خودش را دارد و می­ تواند سالانه گردشگران زیادی را به خود جذب کند.

  • تپه نادری

تپه نادری تپه عظیم و بلندی است که در بخش اصلاندوز پارس آباد قرار گرفته دارد. این تپه محل تاج گذاری نادر شاه افشار بوده است و گفته می­ گردد قدمت آن به هزاره سوم و چهارم قبل از میلاد نیز می­ رسد. تپه نادری با محوطه اطرافش به عنوان یک جاذبه تاریخی و طبیعی از مکان­ های دیدنی دشت مغان محسوب می گردد.

  • پرنده نگری

دشت مغاندر تالاب­ هایش پرندگان کوچنده آبزی مختلفی مثل پلیکان خاکستری، اردک چشم طلایی، اردک تاجدار، مرکوس سفید، قوی گنگ، قوی فریادکش، قوی کوچک، غاز خاکستری و بالکان کوچک دارد که گزینه ­ای فوق­ العاده برای پرنده نگری محسوب می­ گردد.

  • چشمه طبیعی مازافا

در 20 کیلومتری روستای صلوات که به سمت مشگین شهر بروید به روستای مازافا می رسید. بعد از طی دو کیلومتر جاده خاکی چشمه آب معدنی را می بینید که به گفته اهالی روستا خوردن آن درمان بیماری های سنگ کلیه بسیار مفید است.

اماکن گردشگری نزدیک به دشت مغان
  • جاده اسالم به خلخال، جاده ای به سمت بهشت
  • سفر به جنگل فندقلو؛ سلامی به بهشت اردبیل
  • گردنه حیران؛ زیباترین جاده جنگلی ایران

سایر مکان­ های دیدنی

از جاذبه­ ها و مکان­ های تاریخی و طبیعی دیگر در دشت مغان می­ توان به جنگل­ های کنار رود ارس، گورستان بران علیا، تپه گوزللی، قربان تپه سی، تپه غیبعلی (اسلام آباد قدیم)، آق توره در روستای تازه کند جدید، قاراتوره در روستای تکله و پل خداآفرین و جاذبه طبیعی جنگل کنار رود ارس (روستا پیرایواتلو، دوست کندی) و جنگل گوشلو و جنگل کنار چهل پله شهرک و مراتع جلگه مغان و آلاچیق عشایر و صنایع دستی عشایر، گورستان­ه ای تاریخی گورستان اصلاندوزمغان، گورستان کورلار کورعباسلوی، برج قارلوجا، تپه خرمن، پل تاریخی خمارلو اشاره نمود که هر کدام می­ تواند به تنهایی شما را تا ساعاتی سرگرم کند.

بهترین فصل بازدید از دشت مغان

از آنجا که زمستان­ های شمال غرب کشور به خصوص اردبیل سرد و پربرف است معمولا کسی این محل را در این فصل برای تفریح و سفر انتخاب نمی­ کند. آب و هوای خنک و سرزمین­ های سرسبز، جنگل های کنار رود ارس و تماشای زندگی عشایری همه و همه از جاذبه­ های دشت مغان است که در تابستان تماشایی می گردد.

قطعا بعد از آشنایی با دشت مغان و زیبایی هایش آن را به لیست مقصد های گردشگری خود اضافه نموده اید. این دشت می تواند گزینه ای فوق العاده برای سفر های تابستانی شما باشد.

bestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا

منبع: setare.com
انتشار: 30 مرداد 1400 بروزرسانی: 30 مرداد 1400 گردآورنده: buy-blog.ir شناسه مطلب: 5806

به "سفر به دشت مغان اردبیل؛ سرزمین تاریخ و طبیعت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سفر به دشت مغان اردبیل؛ سرزمین تاریخ و طبیعت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید