بهبود شاخص ملی محیط کسب و کار در دوره کرونا

به گزارش مجله بای بلاگ، نتایج پایش ملی محیط کسب وکار ایران در بهار 1399 از رسیدن عدد این شاخص به 6.01 (نمره 10 بدترین ارزیابی است) حکایت دارد که مساعدتر از شرایط این شاخص در ارزیابی فصل گذشته (زمستان 98 با میانگین 6.05 است.)

بهبود شاخص ملی محیط کسب و کار در دوره کرونا

این ارزیابی بیانگر آن است که ازنظر فعالان اقتصادی مشارکت کننده در این پایش، شرایط بعضی مؤلفه های مؤثر بر محیط کسب وکار ایران در بهار 1399 تا حدودی مساعد شده است. عدد شاخص در بهار 1399 نسبت به فصل مشابه سال قبل 2.59 درصد مساعدتر شده است. گفتنی است که این شاخص به وسیله ادغام اطلاعات حاصل از مؤلفه های پیمایشی (28 مؤلفه) و داده های مؤلفه های آماری (42 مؤلفه) به نسبت 80 و 20 محاسبه شده است.

بر اساس نتایج حاصل از پایش ملی محیط کسب وکار ایران در بهار 1399، رقم شاخص ملی، 6.01 (نمره بدترین ارزیابی 10 است) محاسبه شده که تا حدودی از شرایط این شاخص نسبت به ارزیابی فصل گذشته (زمستان 1398 با میانگین 6.05) بهتر است.

در بهار 1399، فعالان اقتصادی مشارکت کننده در این پایش، به ترتیب سه مؤلفه غیرقابل پیش بینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات، دشواری تأمین اقتصادی از بانک ها و بی ثباتی سیاست ها، قوانین و مقررات و رویه های اجرایی ناظر بر کسب وکار را نامناسب ترین مؤلفه های محیط کسب وکار کشور نسبت به سایر مؤلفه ها ارزیابی نموده اند.

بر اساس یافته های این طرح در بهار 1399، استان های سیستان و بلوچستان، تهران و کرمان به ترتیب دارای بدترین شرایط محیط کسب وکار و استان های آذربایجان غربی، زنجان و مرکزی به ترتیب دارای بهترین شرایط محیط کسب وکار نسبت به سایر استان ها ارزیابی شده اند.

همچنین آنالیز ها نشان می دهد میانگین ظرفیت فراوریی (واقعی) بنگاه های اقتصادی شرکت کننده در طرح در فصل بهار معادل 35.57 درصد بوده که نسبت به همین میزان در زمستان گذشته (40.34 درصد)، با کاهش تقریبی 5 واحدی روبرو شده است.

ازآنجایی که شیوع ویروس کرونا، تمامی فعالیت های اقتصادی در این فصل را تحت تأثیر قرار داده بود، در این دوره، فعالان اقتصادی با امتیاز میانگین 7.1 میزان تأثیر این ویروس بر کسب وکار خود را ارزیابی کردند. گفتنی است که شاخص کل کشور، شاخص استانی و سایر شاخص ها نیز در این فصل با در نظر دریافت این عامل محاسبه و گزارش شده اند.

همچنین در فصل بهار 1399، میزان آسیب وارده بر کسب وکارها از شیوع ویروس کرونا در استان های اردبیل (8.55) هرمزگان (8.44)، خوزستان (8.15) و خراسان شاقتصادی (8)، بیشترین مقدار و در استان های سمنان (5.76)، قم (5.85)، زنجان (5.93) و مرکزی (5.98)، کمترین مقدار نسبت به سایر استان ها توسط فعالان اقتصادی ارزیابی شده اند.

شاخص استانی محیط کسب وکار به توضیح جدول زیر است:

با توجه به تقسیم رشته فعالیت ها در سه بخش عمده کشاورزی، صنعت و خدمات، فعالان اقتصادی سراسر کشور در بهار 1399، شرایط محیط کسب وکار بخش صنعت و بخش کشاورزی را به ترتیب، مساعدترین و نامساعدترین محیط کسب وکار ارزیابی نموده اند.

بر اساس نتایج این پایش در بهار 1399، شرایط محیط کسب وکار در بخش کشاورزی (6.09) در مقایسه با بخش های خدمات (6.08) و صنعت (5.87) نامناسب تر ارزیابی شده است.

همچنین در بین رشته فعالیت های اقتصادی برحسب طبقه بندی استاندارد ISIC.rev4، رشته فعالیت های سلامت انسان و مددکاری اجتماعی، فعالیت حرفه ای، علمی و فنی و حمل ونقل و انبارداری دارای بدترین شرایط محیط کسب وکار و رشته فعالیت های هنر، سرگرمی و تفریح، اداری و خدمات پشتیبانی و اقتصادی و بیمه بهترین شرایط محیط کسب وکار را در مقایسه با سایر رشته فعالیت های اقتصادی در کشور داشته اند.

شرایط محیط کسب وکار کشور برحسب تعداد کارکنان شاغل در بنگاه های بر اساس نتایج به دست آمده به صورت بنگاه های با 6 تا 10 نفر کارکن (6.18) دارای بدترین شرایط و بنگاه های با 50 تا 100 کارکن (5.83) دارای بهترین شرایط محیط کسب وکار نسبت به سایر بنگاه ها ارزیابی شده اند.

شرایط محیط کسب وکار کشور برحسب سال تأسیس شرکت در کارگاه های 6 تا 10 سال دارای بدترین شرایط (6.08) و در کارگاه های کمتر از 2 سال دارای بهترین شرایط (5.78) ارزیابی شده اند.

از سوی دیگر در بین رشته فعالیت های اقتصادی برحسب طبقه بندی استاندارد ISIC.rev4 در فصل بهار، فعالیت های اداری و خدمات پشتیبانی شامل آژانس های توریستی و مسافرتی، مؤسسات حمل مسافر و مؤسسات کرایه لوازم، ابزار و ماشین آلات (8.72)، تأمین جا و غذا شامل هتل ها، اقامتگاه ها و رستوران ها و تالارهای پذیرایی (8.70) و سایر فعالیت های خدماتی شامل تعمیرات رایانه و کالاهای شخصی و خانگی، آرایشگاه ها، شستشو و خشک شویی منسوجات، خدمات سونا، ماساژ و گرمابه (8.46) بیشترین آسیب را از شیوع ویروس کرونا متحمل شده و در مقابل رشته فعالیت های اقتصادی و بیمه (5.47)، فراوری صنعتی (6.22) و فعالیت های حرفه ای، علمی و فنی (6.68) کمترین آسیب را از شیوع ویروس کرونا نسبت به سایر فعالیت ها متحمل شده اند.

شاخص کسب وکار بر اساس نظریه شین

بر اساس نظریه عمومی کارآفرینی شین، شاخص ملی محیط کسب وکار ایران در بهار 1399، عدد 6.10 (عدد 10 بدترین ارزیابی است) به دست آمده است که بهتر از شرایط این شاخص در ارزیابی فصل گذشته (زمستان 1398 با میانگین 6.19) است. میانگین ارزیابی محیط اقتصادی عدد 6.30 است که در ارزیابی فصل گذشته عدد 6.39 حاصل شده بود و میانگین ارزیابی محیط نهادی عدد 5.93 است که در فصل گذشته عدد 6.02 ارزیابی شده بود. بر این اساس، همانند فصل گذشته محیط جغرافیایی با عدد 5.34 و محیط اقتصادی با عدد 8.32 به ترتیب مساعدترین و نامساعدترین محیط ها بر اساس نظریه عمومی کارآفرینی شین بوده اند. گفتنی است که شاخص شین به دلیل در نظر دریافت وزن عوامل مختلف در محاسبه، از دقت بیشتری نسبت به شاخص کل کشور برخوردار است.

متن کامل گزارش مرکز آمار و اطلاعات اقتصادی اتاق ایران از طرح پایش ملی کسب و کار در بهار 1399 را اینجا دریافت کنید.

bestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا

تور کانادا: تور کانادا | برای دیدار از شگفتی های کشور زیبای کانادا و دریافت ویزای مولتی 5 ساله کانادا با ما همراه باشید.

منبع: اتاق بازرگانی ایران
انتشار: 1 مهر 1400 بروزرسانی: 1 مهر 1400 گردآورنده: buy-blog.ir شناسه مطلب: 3434

به "بهبود شاخص ملی محیط کسب و کار در دوره کرونا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بهبود شاخص ملی محیط کسب و کار در دوره کرونا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید