تلفات عجیب پرندگان در خلیج گرگان تکرار می شود؟

به گزارش مجله بای بلاگ، زمستان سال گذشته، تلفات غیرعادی بیش از 43 هزار پرنده مهاجر در خلیج گرگان در محدوده استان مازندران آغاز شد و در ادامه به گلستان رسید؛ حالا با آمدن میهمانان پاییزی و آن هم در روزهای کرونایی، نگرانی ها دوباره بالا گرفته و چشم محیط زیستی ها و پژوهشگران به چنگر و فلامینگوها که بیشترین گونه ها تلف شده در سال گذشته بودند، دوخته شده است.

تلفات عجیب پرندگان در خلیج گرگان تکرار می شود؟

به گزارش گروه حوادث خبرنگاران و به نقل از ایسنا، سال گذشته بعد از مرگ ومیر تعداد زیادی از پرندگان آبزی مهاجر در خلیج گرگان، شایعات مختلفی در خصوص علت مرگ این پرندگان وجود داشت تا اینکه سازمان دامپزشکی، علت مرگ این پرندگان را بیماری بوتولیسم بیان نمود.

این روزها که در آستانه فصل مهاجرت پرندگان به خلیج گرگان قرار داریم، مجدداً شایعات در خصوص علت این مرگ ومیرها و نگرانی از خطراتی که برای سلامت مردم منطقه دارد، قوت گرفته است.

کم کم با سرد شدن هوا در سیبری، پرندگان، مهاجرت خود را به بخش های جنوبی تر زمین شروع می کنند. خلیج گرگان یکی از محل هایی است که همه سالانه میزبان هزاران قطعه از انواع پرندگان مهاجر و زمستان گذران است.

سال گذشته دقیقاً در زمان تلفات غیرعادی پرندگان در خلیج گرگان، تلفات پرندگان به همین شکل در کشور چین هم رخ داد و همزمانی آن با شیوع کرونا، ابهاماتی را در خصوص ابتلای پرندگان به کرونا بوجود آورده است.

البته مدیران دامپزشکی استان گلستان این موضوع را رد و بیان نمودند که احتمال می دهند با توجه به اینکه کیفیت آب خلیج گرگان تغییری نکرده، امسال هم تلفات پرندگان مهاجر آبزی در خلیج گرگان به علت شکل گیری پدیده بوتولیسم رخ دهد.

احتمال دخالت ویروس های ناشناخته در مرگ ومیر پرندگان مهاجر خلیج گرگان

عضو هیات علمی گروه محیط زیست دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در گفت وگو با ایسنا اظهار کرد: تلفات پرندگان مهاجر آبزی از بخش غربی خلیج گرگان شروع شد. بعد از این تلفات از محققان و مراکز تحقیقاتی خواسته شد که علت این مرگ ومیر را بررسی کنند. در ابتدا شایعه وارد کردن سم از طریق افراد محلی با توجه به عدم صدور پروانه شکار و به نوعی انتقام مطرح بود که این موضوع بعد از آزمایش به طور کامل رد شد. سازمان دامپزشکی بعد از بررسی نمونه های مختلف به این نتیجه رسید که علت مرگ ومیر پرندگان، سم بوتولیسم بوده است.

حمیدرضا رضائی در خصوص شرایط ایجاد بیماری بوتولیسم، گفت: برای ایجاد بوتولیسم باید دمای آب به بالای 25 درجه برسد درحالی که در آن زمانی که تلفات داشتیم، در میزان گیری های ما دمای آب در گرم ترین ساعت روز و حتی در کمترین عمق به بالای 15 درجه هم نمی رسید.

وی با بیان اینکه یکی دیگر از شرایط ایجاد بوتولیسم، سکون آب است، شرح داد: یک هفته بعد از حضور ما در منطقه، خلیج طوفانی و متلاطم شد. اگر بیماری بوتولیسم بود بعد از این طوفان و هوادهی در آب، تلفات باید کاهش پیدا می کرد اما اینگونه نشد و مدت ها بعد از آن هم تلفات ادامه پیدا کرد.

این عضو هیات علمی گروه محیط زیست دانشگاه منابع طبیعی گرگان بیان نمود: تلفات پرندگان از بخش غربی خلیج که عمق کمتری دارد شروع و به سمت بخش شرقی که عمق بیشتری دارد، توسعه پیدا کرد. تلفات پرندگان تا اسفندماه و زمان مهاجرت پرندگان در تمامی وسعت خلیج ادامه داشت.

رضائی با اشاره به اینکه چنگر و فلامینگو بیشترین گونه های پرندگان تلف شده بودند، گفت: علاوه بر این ها، مرغابی سانان دیگر با تعداد کمتر در تلفات وجود داشتند. در میان تلفات برخی از گونه های در خطر انقراض از جمله اردک سر سفید و اردک بلوطی هم وجود داشتند. پرندگان در ابتدا قدرت پروازشان را از دست می دادند و بعد از فاصله زمانی اندکی تلف می شدند.

وی شرح داد: در آن زمان پرندگان شکاری هم از پرندگان تلف شده در خلیج تغذیه می کردند و بعداً تعداد محدودی از این گونه ها هم تلف شدند. البته ماهیان هم از این پرندگان تغذیه می کردند اما تلفات در آن ها دیده نشد.

این عضو هیات علمی گروه محیط زیست دانشگاه منابع طبیعی گرگان بیان کرد: در سال های 75 و 76 مرگ ومیر پرندگان به همین شکل را در بخش جنوبی دریاچه ارومیه داشتیم که در تابستان رخ داد و از این نظر می توانستیم بگوییم با توجه به گرمای آب، پدیده بوتولیسم اتفاق افتاده باشد.

رضائی بیان نمود: به نظر من عوامل دیگری از جمله توسعه برخی از ویروس ها در مرگ ومیر این پرندگان نقش داشتند. همان گونه که ما تا مدت ها آنفلوانزا فوق حاد پرندگان را نمی شناختیم، این ویروس هم شاید برای ما شناخته شده نباشد. در آزمایشات سازمان دامپزشکی بر روی ویروس های تازه که تا به امروز نداشتیم بررسی صورت نگرفت.

وی ادامه داد: در درون یخ های قطبی میزان زیادی بقایای موجودات زنده از جمله ویروس ها و باکتری ها قرار گرفته است که با توجه به پدیده گرم شدن کره زمین، امکان بازگشت آن ها به طبیعت و توسعه آن ها وجود دارد. خیلی از پرندگان مهاجر آبزی جوجه آوری شان را در همان منطقه ها قطبی انجام می دهد و این احتمال وجود دارد که پرندگان به ویروس تازه آلوده شوند.

رضائی بیان نمود: سال گذشته همزمان با تلفات در خلیج گرگان، مرگ ومیر تعداد قابل توجهی از سارهای صورتی را در خراسان شمالی و پرندگان آبزی را در کشور چین داشتیم.

وی به همزمانی تلفات پرندگان در این منطقه و چین اشاره کرد و گفت: مبدأ مهاجرت برخی از پرندگانی که در خلیج گرگان و چین حضور داشتند، یکی بوده و ممکن است عوامل مرگ و میر هم مشابه باشند. با توجه به اینکه هنوز شکل دقیق منشأ ویروس کرونا مشخص نشده، احتمال ابتلای پرندگان تلف شده به ویروسی مانند کرونا وجود دارد.

امسال تا به امروز در هیچ جا تلفات غیرعادی پرندگان گزارش نشده است

این عضو هیات علمی گروه محیط زیست دانشگاه منابع طبیعی گرگان با اشاره به اینکه امسال مهاجرت پرندگان مهاجر به خلیج گرگان کم کم در حال انجام است، گفت: اگر طبق نظر دامپزشکی بیماری بوتولیسم علت مرگ ومیرم باشد، با توجه به اینکه کیفیت آب خلیج تغییر نکرده امسال هم باید تلفات پرندگان را داشته باشیم اما اگر تلفات را در منطقه ها دیگر کشور داشتیم، عوامل بیماری زای دیگر در مرگ ومیر پرندگان نقش دارند. امسال تا به امروز در هیچ جا تلفات غیرعادی پرندگان گزارش نشده است.

رضائی با اشاره به اینکه امیدواریم امسال شاهد تلفات پرندگان نباشیم، گفت: مشاهده این حجم از مرگ ومیر پرندگان بسیار دردناک است. برخی از گونه ها از جمله فلامینگو به راحتی تولیدمثل نمی کنند و جبران جمعیت از دست رفته آن ها بسیار سخت است.

البته مدیرکل دامپزشکی استان گلستان در جمع خبرنگاران در خصوص ارتباط مرگ ومیر این پرندگان با کرونا گفته که پرندگان آبزی همه ساله یک کریدور مشخصی را برای مهاجرت طی می کنند و اگر شیوع کرونا به این پرندگان ارتباط داشت، نباید کرونا در نیمکره جنوبی زمین و کشورهای استرالیا و نیوزیلند که هزاران کیلومتر با محل حضور این پرندگان فاصله دارد، شیوع پیدا می کرد.

غلامرضا محرابی تأکید کرد: هیچ مستند علمی برای ارتباط این مسئله با کرونا وجود ندارد.

وی در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: بعد از مرگ ومیرهای سال گذشته، در ابتدا موضوع آنفلوانزا فوق حاد پرندگان مورد بررسی قرار گرفت که در هیچ یک از نمونه ها این بیماری مشاهده نشد. در ادامه بیماری نیوکاسل را بررسی کردیم که آن هم رد شد. در ادامه فاکتورهایی مانند سموم کشاورزی را مورد بررسی قرار دادیم و در نهایت سازمان دامپزشکی کشور تشخیص داد که علت این رخداد بیماری بوتولیسم بوده است.

محرابی بیان کرد: با توجه به اینکه سطح آب خلیج خیلی کم شده، با تابش نور آفتاب، آب زود گرم می شود. از طرف دیگر سال قبل سیل بزرگی را در استان داشتیم که به همراه خود مواد آلی را از زمین های کشاورزی شست و وارد خلیج کرد. افزایش سطح مواد آلی در داخل خلیج گرگان موجب رشد برخی گیاهان و جلبک ها در خلیج شد. جلبک ها اکسیژن داخل آب را مصرف می کنند و همین مسئله باعث رشد برخی باکتری های بی هوازی عامل بیماری بوتولیسم شد.

مدیرکل دامپزشکی استان گلستان بیان نمود: با توجه به اینکه سطح آب خلیج گرگان افزایش پیدا نکرده، این احتمال را می دهیم که امسال هم رخداد مرگ ومیر غیرطبیعی پرندگان وحشی مهاجر را در خلیج گرگان داشته باشیم.

mahsanblog.ir: مهسان بلاگ | سیستم مدیریت محتوای مهسان

1com.ir: مجله کامپیوتر | مجله کاربردی فناوری در صنعت گردشگری

heevblog.ir: هیو بلاگ | سیستم مدیریت محتوای هیو بلاگ

dabiblog.ir: دَبی بلاگ، سیستم مدیریت محتوای دَبی

persinablog.ir: پرسینا بلاگ، سیستم مدیریت محتوا پرسینا

منبع: جام جم آنلاین
انتشار: 8 آبان 1400 بروزرسانی: 8 آبان 1400 گردآورنده: buy-blog.ir شناسه مطلب: 8174

به "تلفات عجیب پرندگان در خلیج گرگان تکرار می شود؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تلفات عجیب پرندگان در خلیج گرگان تکرار می شود؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید