جهان نیازمند رویکردی رادیکال به کرونا است، چگونگی تغییر سرمایه داری در میانه پاندمی

به گزارش مجله بای بلاگ، خبرنگاران - کامران برادران: شکاف میان این که برخی تا چه اندازه از منظر اقتصادی در میانه پاندمی رشد کرده و این که باقی با چه رنجی با آن روبرو شده اند، یکی از حیرت انگیزترین نتایج این سال ترسناک است. اما در حالی که برخی این بیماری را عامل سرنگونی برخی صنایع (مسافرتی و رستوران داری) می دانند و رونق برخی دیگر (سرگرمی های خانگی و فناوری)، گریس بلیکلی، نویسنده بریتانیایی، از اعضای حزب کارگر این کشور و نظریه پرداز چپ گرا دوئیت دارا/ندار را آخرین و چه بسا مفتضحانه ترین فصل از داستان غمبار سرمایه داری می داند.

جهان نیازمند رویکردی رادیکال به کرونا است، چگونگی تغییر سرمایه داری در میانه پاندمی

او در کتاب سقوط کرونا: چگونه پاندمی سرمایه داری را تغییر می دهد به بررسی این مسئله پرداخته که شیوه واکنش به پاندمی کووید-19 جفتِ بحران اقتصادی سال های 2008-2009 است: در آن زمان دولت ها صنایع اقتصادی را نجات داده و حالا، دولت برای حفظ نظام سرمایه داری انحصاری تمامی صنایع را از تنگنا نجات می دهد. بلیکلی در عین این که تصدیق می کند که هیچ دولتی نمی تواند اجازه سقوط سیستم را بدهد، شیوه ای را به باد انتقاد می گیرد که از خلال آن که مقام ها با شرکت ها همدست شدند، شرکت هایی که پول مفت و مجانی بانک های مرکزی را به جیب زده حال آن که میلیون ها تن بیش از پیش در باتلاق بدهی فرو می فرایند. این امر به نوبه خود به معکوس شدن مطلوب جهانی سازی نینجامید، بلکه فایده بیشتری را برای نیمکره شاقتصادی به دنبال داشت و آزادی عمل نیمکره جنوبی را بیش از پیش کاهش داد.

نویسنده در این کتاب نشان می دهد که چگونه دوره فعلی سرآغازی نوین برای دوره ای جدید از سرمایه داری انحصاری است، دوره ای که در آن اقتصاد شرکتی در آغوش دولت پس افتاده و هیولاهایی چون آمازون و نتفلیکس از سود و قدرت باد می کنند. کتاب بی هیچ تعارفی تاکید می کند که نمی توان به سادگی و با از میان رفتن شرایط اضطراری سلامت به شرایط پیشین بازگردیم. بر این اساس، تنها راهی که پیش رویمان قرار گرفته است تحول در سیستم های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است که براساس اصول توافق نیو دیل سبز است. آنگونه که بلیکلی می گوید: گزینه دیگر البته این است که دست روی دست گذاشته و ببینیم که سرمایه داری دموکراسی را می بلعد.

نویسنده در این اثر دلایل طولانی مدت شکنندگی اقتصادی را واکاوی کرده و شماری ابزارهای بنیادین نه برای بازیابی اقتصاد که ایجاد انقلاب در آن ارائه می دهد.

آن گونه که بلیکلی تبیین می کند، حتی در میانه بحران اقتصادی 2008 نیز چنین لحظه سرنوشت سازی را منظر اقتصادی تجربه نکرده بودیم. پاندمی ویروس کرونا پیام آور یکی از فاجعه بارترین سقوط های اقتصادی در تاریخ است. این تفاسیر وقتی قدرت بیشتری می یابد که نگاهی به یک سال گذشته انداخته و به یاد آوریم که در ماه مارس چگونه بازارهای اقتصادی سقوط کرده و در ماه آوریل بیکاری در سراسر جهان سر به فلک کشید و حتی قیمت نفت منفی شد. این ها همه در حالی است که انسان ها کرور کرور جان خود را از دست داده و سراسر جهان کمابیش تعطیل شده است.

کتاب سقوط کرونا... تبیین می کند که یگانه راه چاره پیش روی بشر رسیدن به یک نیو دیل سبز جهانی است. این در حالی است که نویسنده در جای جای کتاب نشان می دهد که حساسیت بسیاری برای مسائل زیست محیطی و اقتصادی قائل بوده و همین سبب می شود که کتاب روایتی گیرا از بحران های فعلی و پیش رو ارائه دهد. آنچه این اثر را بسیار ویژه کرده تاکیدی است که بر سلسله مراتب مشخصی داشته که در میانه این همه گیری سبب شده ارزش زندگی مردم از طبقات گوناگون بسیار متفاوت از هم باشد. بنا به گفته نویسنده، این امر را به خوبی می توان از شیوه یاری های دولتی و اولویت بندی هایش تشخیص داد. در میانه این بحران، دولت ابتدا به سراغ موسسات اقتصادی بزرگ و مشاغل بزرگ رفت و سپس دست یاری به سوی وام گیرندگان دراز کرد و در ادامه نوبت به کارگران در مشاغل امن رسید. پس از آن افراد خوداشتغال قرار داشتند و در آخرین سطح از این فرآیند بود که یاریی اندکی به بیکاران یا افرادی شد که از حقوق بیکاری گذران زندگی می کردند، همچنین صاحبان مشاغل کوچک و کوتاه مدت نیز در این سطح از یاری های دولتی قرار داشتند. بنا به استدلال این کتاب همین به خوبی نشان می دهد که دولت ها در میانه بحرانی که می تواند مشخص کننده ادامه حیات مردم بوده چگونه عمل می کنند.

نویسنده از یک منظر دیگر این بحران را بسیار مهم قلمداد می کند: بنا به گفته او، حدود یکی دو سال پیش بسیاری انتظار داشتند که بحرانی اقتصادی بار دیگر سر برآورد که می توانست به سخت گیری هایی در عرصه اقتصادی بیانجامد. اما شرایط امروزه به گفته او بسیار متفاوت است، چراکه بحران فعلی شکافی پرناشدنی را میان نیم کره جنوبی و شاقتصادی ایجاد کرده است و در آن ده ها کشور به طور کامل در آستانه فروپاشی قرار دارند.

کتاب 113 صفحه ای گریس بلیکلی تاکید می کند که جهان نیازمند رویکردی رادیکال به این بحران است و در صورتی که چنین نکنیم، آینده می تواند بسیار بدتر از آن بوده که تصورش را می کنیم.

تور فرانسه: تور فرانسه ارزان | تور فرانسه قیمت، تور پاریس، تور پاییز را همراه ما تجربه کنید.

گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت را زا ما بخواهید.

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران
انتشار: 9 شهریور 1400 بروزرسانی: 9 شهریور 1400 گردآورنده: buy-blog.ir شناسه مطلب: 6801

به "جهان نیازمند رویکردی رادیکال به کرونا است، چگونگی تغییر سرمایه داری در میانه پاندمی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جهان نیازمند رویکردی رادیکال به کرونا است، چگونگی تغییر سرمایه داری در میانه پاندمی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید