لبنان پس از انفجار بندر بیروت

به گزارش مجله بای بلاگ، احمد زیدآبادی در تحلیل انفجار روز گذشته بندر بیروت نوشت: صدای انفجار مهیبی که بندر بیروت را منهدم کرد بعضاً تا شعاع 250 کیلومتری محل حادثه از جمله در قبرس نیز شنیده شد. شورای عالی دفاع لبنان دلیل شدت انفجار را سرایت آتش به 2750 تن نیترات آمونیوم دانسته که از شش سال پیش در بندر بیروت انبار شده است.

لبنان پس از انفجار بندر بیروت

این هنوز یک ارزیابی ابتدایی است. لبنانی ها با آنکه جنگ های بسیاری را در نیم قرن اخیر تجربه نموده اند، اما چنین حادثۀ هولناکی را در عمرشان به یاد ندارند. این حادثه تا به امروز بیش از صد کشته و 4 هزار زخمی و میلیارد ها دلار خسارت به مردم بیروت وارد نموده است و انتظار می رود که شمار تلفات انسانی بالاتر از این باشد. بعضی گزارش ها از وحشت عمیق بیروتی ها و عزم آنان برای ترک کشور حکایت دارد.

ابر قارچ گونه ای که پس از انفجار بر آسمان بیروت شکل گرفت، بیشتر یادآور حملۀ اتمی به هیروشمیاست تا انفجار انباری از هزاران تن نیترات آمونیوم! به همین دلیل هم بیروتی ها که بسیاری از آنان قدرت شنوایی خود را بر اثر موج انفجار به طور موقت از دست دادند، به روایت های رسمی حاکی از تصادفی بودن انفجار تن نمی دهند و حتی بعضی از سیاستمداران خواهان تحقیقات بین المللی در این باره شده اند.

لبنان کشوری کوچک و چند طایفه ای در ساحل شرقی دریای مدیترانه است که هیچکدم از بازیگران اصلی منطقه استقلال اش را جدی نمی گیرند و دخالت در امور داخلی آن را امری بی هزینه برای خود فرض می نمایند. علت اصلی این ماجرا همان بافت فرقه ای و طایفه ای لبنان است که سبب شده هر کدام از طوایف و فرقه ها به یکی از کشور های منطقه تا حد وابستگی نزدیک شوند و عملاً کشور خود را به صورت صحنۀ تسویه حساب آن ها با یکدیگر در آورند!

در واقع این شرایط افزون بر آنکه لبنان را در نیم قرن اخیر وارد چند دوره جنگ داخلی و خارجی نموده است، مانع ظهور دولتی مقتدر در آن کشور نیز می گردد. دولت های لبنان که عموماً ائتلافی و نتیجۀ زد و بند های سیاسی و پیچیده و ملال آور طوایف و فرقه های مختلف اند، در بهترین حالت، ثباتی نیم بند و شنماینده پیدا می نمایند و با هر توفان سیاسی در معرض سقوط قرار می گیرند.

از قضا انفجار ویرانگر بیروت در حالی رخ داد که دولت لبنان به رهبری حسان دیاب با بحران مالی بی سابقه ای دست به گریبان است و امیدی به بقای آن نمی رود.

در واقع اقتصاد لبنان در سال های اخیر توان معمول خود را از دست داده و احتیاج فزاینده ای به یاری ها و سرمایه گذاری های بین المللی پیدا نموده است. کشور های علاقمند به سرمایه گذاری در لبنان، یاری به اقتصاد آن را به اصلاحات ساختاری مشروط نموده اند و پس از چند دور مذاکره با مقام های دولت لبنان به این نتیجه رسیده اند که دولت تحت رهبری حسان دیاب که به عنوان متحد حزب الله تلقی می گردد، توان اصلاحات ساختاری را ندارد و عملکردش صرفاً اتلاف وقت است.

همین شرایط سبب استعفای ناصیف حتی وزیر خارجۀ لبنان از مقام خود در چند روز اخیر شد. حتی با اشاره به فقدان ارادۀ لازم برای انجام اصلاحات در دولت دیاب، هشدار داده بود که ادامۀ فرایند موجود کشتی حکومت را به همراه مردم لبنان غرق خواهد نمود.

حال در چنین شرایطی، تأثیر انهدام بندر بیروت و هزینۀ چند میلیارد دلاری آن بر سرنوشت دولت دیاب کم و بیش روشن است!

در هر صورت، لبنان خواسته یا ناخواسته تابعی از نوع نظم منطقه ای در خاورمیانه است. این کشور کوچک در صف مقدم قربانیان این نظم یا به عبارتی بی نظمی قرار گرفته است. از این رو، انفجار بندر بیروت عمدتاً سبب تشدید مسائل و افزایش نزاع های فرقه ای بخصوص پس از اعلام رأی دادگاه مربوط به ترور رفیق حریری نخست وزیر فقید این کشور خواهد شد.

اما از آنجا که هر تهدید و مصیبتی در این عالم، فرصتی هم در دل خود نهان دارد، تخریب بندر بیروت شاید طرف های نزاع را به این صرافت اندازد که ادامۀ منازعات فرقه ای موجود، عملاً چیزی از موجودیت لبنان باقی نمی گذارد و چه بهتر که طناب وابستگی خود به بازیگران منطقه ای را قطع یا سست نمایند و بر سر یک برنامۀ ملی برای رشد و توسعۀ واقعی لبنان به اجماع برسند!

bestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا

تور کانادا: تور کانادا | برای دیدار از شگفتی های کشور زیبای کانادا و دریافت ویزای مولتی 5 ساله کانادا با ما همراه باشید.

منبع: فرارو
انتشار: 1 مهر 1400 بروزرسانی: 1 مهر 1400 گردآورنده: buy-blog.ir شناسه مطلب: 3581

به "لبنان پس از انفجار بندر بیروت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "لبنان پس از انفجار بندر بیروت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید