کشفیات باستان شناسی در دُبی؛ از بازار عصر آهن تا بندرگاه دوران عباسیان
به گزارش مجله بای بلاگ، دُبی را همگان همانند شهری تازه می شناسند اما کشفیات اخیر باستان شناسی نشان می دهد که تاریخ این منطقه به حدود 5 هزار سال پیش بر می شود.
باستان شناسان، اخیرا در امارات مجموعه کشفیاتی هیجان انگیز و رمزآلود داشته اند که بندر تجاری باستانی موسوم به شهر سفید در جمیرا هم یکی از آنهاست.
شهر سفید؛ بندرگاهی تجاری از زمان خلافت عباسیان
منصور بُریک، باستان شناس اهل امارات دربارهٔ این منطقه می گوید: هنگامی که این مجموعه کشف شد کارشناسان متوجه شدند که دیوار بناهای ناحیهٔ جمیرا در آن، چنانکه می بینید، از درون و بیرون با نوعی دوغاب سفید شده، و کارشناسان گفتند که به احتمال زیاد این بندر، در دوران عباسی، از دور، به شکل یک شهر سفید دیده می شده است.
ناحیهٔ باستانی جمیرا، دُبی را در زمان خلافت عباسیان نشان می دهد. محل جغرافیایی این مجموعه واقعا مهم است، چون بر ساحل دوبی و در راستا تجاری بین النهرین، عمان و هند قرار گرفته. یعنی این شهر بندری در میانهٔ شبه جزایر عربستان و هند واقع شده بوده است.
آقای بُریک می گوید: می بینید که در میانهٔ این شهر کهن میدان عظیمی هست، این میدان برای ساکنان شهر و تاجرانی که به اینجا می آمده اند جای مهمی بوده تا دورهم جمع شوند.
این محدودهٔ باستانی که 80 هزار متر مربع وسعت دارد در سایهٔ برج خلیفه قرار گرفته است و سبب شده که معماری کهن و نوی این شهر، به زیبایی، در تقابل با هم قرار گیرند. برج های نگهبانی با فرم مارپیچی خبر از ثروتمند بودن جمعیت شهر می دهد که تلفیقی بوده اند از مردمان بومی و تاجران مسافر. مجموعهٔ متنوعی از سکه های نقره، دست ساخته های سفالی، مسی و شیشه ای از این محل به دست آمده و بعلاوه بقایای کهن ترین مسجد امارات هم همینجا یافت شده است.
منصور بُریک، می افزاید: شهرهای دوران تمدن اسلامی چند ویژگی دارند؛ یکی، نوعی استراحتگاه، یا مهمان سرا یا همان کاروان سراست و سپس دو عنصر مهم دیگر؛ یعنی مسجد و بازار. مسجد صندلی عبادت و نیایش بوده و بازار هم صندلی تجارت و دادو ستد کالاهایی که به اینجا می ٰرسیده است.
ساروق الحدید؛ بازمانده ای از عصر آهن
ساروق الحدید (یا بازار آهن) نگین حلقهٔ کشفیات باستان شناسی دُبی است. تاریخ این کانون باستانی کار با فلزّات به عصر آهن باز می شود و نشان می دهد که دُبی در آن موقع نوعی مرکز تجاری بوده است.
احمد محمود، مدیر مرکز میراث فرهنگیِ شهرداری دُبی می گوید: زیرساختهایی در کار بوده که مردم را برای تجارت به سوی اینجا می کشیده، مهمتر از آن، ذهنیتِ مردمِ اینجا بوده است. آنها ذهنی باز داشته اند، چون برای تجارت می توان از همگان دعوت کرد.
بیش از 18 هزار دست ساخته از جنس مس، برنز، و آهن در این محل کشف شده که در موزهٔ ساروق الحدید نگهداری می شوند. یکی از برجسته ترین قطعات کشف شده، حلقهٔ طلائی است که الهامبخش طراحیِ نشان اکسپو 2020 دُبی شده است.
گورخانه های حتا؛ تدفین گاه هایی با 5 هزار سال قدمت
ناحیهٔ حتا که در 115 کیلومتری دُبی واقع شده است واحه ای است زیبا در میانهٔ کوهستان. باستان شناسان بعضی از کهنترین کشفیات خود را اینجا پیدا نموده اند؛ گورهایی که به 3 هزار سال پیش از میلاد مسیح تعلق دارند.
منصور: اینجا بیش از 80 گور داریم که بعضی شان چنانکه می بینید بازسازی شده است. اینها را گورهای کندویی می نامیم. این گورخانه ها گنبدی دارند با یک ورودی باریک، و سقف بالای قبرشان، نوعی طاق ضربی است. مرده را به حالت جنینی در آنها می گذاشته اند. در بعضی گورها اشیایی را یافتیم که برای زندگی پس از مرگ، به درگذشتان تقدیم می شده؛ اشیایی نظیر صدف های تزئین شده و دست ساخته های بُرنزی.
گذشتهٔ باستانی دُبی به تازگی آشکار شده و حالا گردشگران و تاجران امروز می توانند تماشاگر این کشفیات مجذوب کننده باشند.
منبع: یورونیوزsahandblog.ir: سهندبلاگ، سیستم مدیریت محتوای سهند
sale-blog.ir: مجله وبلاگ فروش | ارائه نرم افزارهای مدیریت وبسایت
banima.ir: بانیما | مجله گردشگری و مسافرتی بانیما
kurdeblog.ir: وبلاگ سرگرمی و بازی، مجله سرگرمی