توسعه نامتناسب سردخانه ها در آذربایجان غربی

به گزارش مجله بای بلاگ، ظرفیت یک میلیون تنی سردخانه های میوه در آذربایجان غربی از سطح نیاز این استان فراتر رفته است و 360 سردخانه جدید نیز در حال احداث است؛ طرح هایی که با توجه به شرایط موجود به تغییر کاربری نیاز دارد تا از هدررفت سرمایه جلوگیری شود.

توسعه نامتناسب سردخانه ها در آذربایجان غربی

به گزارش خبرنگاران به نقل از ایرنا، با تولید سالانه یک میلیون و 200 هزار تن میوه یکی از قطب های کشاورزی کشور به شمار می رود و از سوی دیگر موقعیت ممتاز مرزی، امکان صادرات میوه این استان به کشورهای همسایه را به ویژه در نیمه دوم سال فراهم کرده است.

به گفته کارشناسان حدود 25 درصد از میوه تولیدی استان به صورت تازه خوری مصرف شده و مابقی آن تنها نصیب بخشی از سردخانه ها می شود؛ اگرچه نبود بازاریابی مناسب و برخی دیگر از موانع نیز صادرات میوه این استان را محدودتر کرده است.

بر همین اساس بیشتر سردخانه ها یا مورد بی مهری صاحبانشان قرار گرفته یا به دلیل توسعه نامتناسب با تعطیلی و ورشکستگی دست به گریبان است؛ تا جایی که برخی از صاحبان این سردخانه ها، به جای نگهداری میوه به دنبال کرایه دادن محوطه ها برای برگزاری جشن های عروسی هستند.

ظرفیت فراتر از نیاز

رئیس اتحادیه سردخانه داران آذربایجان غربی گفت: ظرفیت سردخانه های میوه فراتر از نیاز استان می باشد. تعداد زیادی سردخانه نیز در سطح استان در حال احداث است که با اضافه شدن آنها به سردخانه های در حال بهره برداری، شرایط این صنعت در استان وخیم تر می شود.

آقابالازاده گفت: محصول غالب باغ های آذربایجان غربی انگور و سیب بوده و با توجه به ماندگاری بالا، عمده میوه دپو شده در سردخانه های استان سیب است. اصلی ترین مشکل سردخانه داران را صدور مجوز تاسیس سردخانه های جدید و بیش از حد ظرفیت میوه استان دانست و اظهار کرد: در بهترین زمان حدود 700 هزار تن میوه در سردخانه های استان دپو می شود و 250 هزار تن ظرفیت خالی باقی می ماند.

رئیس اتحادیه سردخانه داران آذربایجان غربی افزود: امسال با توجه به بروز حوادث غیرمترقبه، حدود 750 هزار تن میوه در استان تولید شده و 250 هزار تن از آن به صورت تازه خوری مصرف می شود؛ در نتیجه تنها نیمی از ظرفیت سردخانه های استان با میوه پر خواهد شد.

وی ادامه داد: ظرفیت سردخانه های استان در نیمی از سال خالی است، وجود ظرفیت های خالی سردخانه های استان نشان از آن دارد که احداث سردخانه جدید بدون توجیه اقتصادی است و سرمایه گذاران باید در بخش های دیگری چون سورت و بسته بندی محصولات سرمایه گذاری کنند.

رئیس اتحادیه سردخانه داران آذربایجان غربی بر هم خوردن نظم اقتصادی در این صنعت را از دیگر مسائل سردخانه داران استان مطرح نمود و گفت: متاسفانه سردخانه داران به خاطر جذب مخاطب به هر نحو ممکن، قیمت های پایین تری از نرخ مصوب اتحادیه ارائه می کنند تا از اندک درآمد آن بهره ببرند.

آقابالازاده اظهار کرد: افزایش قیمت دلار باعث بالا رفتن هزینه های جاری و تعمیر سردخانه ها شده و گاز سردخانه که محصولی وارداتی است با قیمت های بسیار بالا تامین می شود.

وی اذعان کرد: حمایت خاصی از سردخانه های استان صورت نمی گیرد، صاحبان 50 تا 60 درصد سردخانه های استان که پس از سال 1385 تسهیلات بانکی مختلف برای گذران امور اخذ کرده اند، در بازپرداخت این تسهیلات با مسائل عدیده روبرو هستند.

رئیس اتحادیه سردخانه داران آذربایجان غربی از تبدیل شدن برخی سردخانه های استان به تالارهای عروسی نیز خبر داد و ابراز امیدواری کرد که سردخانه داران استان با حمایت های ویژه دولتی بتوانند در همان محیط و با تغییر کاربری نسبت به ایجاد واحدهای تبدیلی و تکمیلی کشاورزی اقدام کنند.

آقابالازاده افزود: دولت سردخانه داران را موظف به دریافت 9 درصد اقتصادیات بر ارزش اضافه کرده از کشاورزان کرده است، متاسفانه دریافت اقتصادیات بر ارزش اضافه کرده از کشاورزان و پرداخت آن به دولت به ضرر کشاورزان است و کشاورزان قادر به پرداخت اقتصادیات نیستند.

ضرورت تغییر کاربری سردخانه های در حال احداث

مدیر صنایع جهاد کشاورزی آذربایجان غربی هم از صدور مجوز تاسیس برای 360 سردخانه میوه جدید در این استان خبر داد.

پرویز تومرایی اظهار کرد: سردخانه های جدید که مجوز برای تاسیس آنها در سال های گذشته صادر شده است، ظرفیتی بالغ بر یک میلیون تن دارد که با اضافه کرده شدن همه آنها به سردخانه های فعال استان، ظرفیت دپوی میوه در سردخانه ها به 2 میلیون تن خواهد رسید.

وی اذعان کرد: این سردخانه ها از 10 تا 85 درصد پیشرفت فیزیکی دارد، همه این سردخانه ها باید پالایش شده و تنها به سردخانه های بالای 40 درصد پیشرفت فیزیکی اجازه ادامه فرایند ساخت داده شود؛ مابقی آنها با تغییر کاربری برای صنایع دیگر زیرمجموعه بخش کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد.

مدیر صنایع جهاد کشاورزی آذربایجان غربی اعلام نمود: به جز موارد معدود، تنها سیب درختی در سردخانه های استان طی 6 ماهه دوم سال نگهداری می شود، سال گذشته با وجود برداشت یک و میلیون و 200 تن سیب از باغ های استان تنها 700 هزار تن آن وارد سردخانه های استان شد و مابقی ظرفیت فعلی سردخانه ها خالی بود.

مدیر صنایع جهاد کشاورزی آذربایجان غربی اظهار کرد: باغ های استان سودآور نیست، متوسط تولید باغ ها استان 24 هزار تن در هکتار بوده که بسیار پایین تر از استانداردهای جهانی است و همین امر نشان دهنده شرایط نامناسب اقتصادی بخش باغی استان می باشد.

تومرایی گفت: بازسازی باغ های استان با هدف بارآوری بهتر، عمده مشکل سردخانه های استان کمبود میوه تولیدی است و باغداران استان با نوسازی، بازسازی و اصلاح ارقام درختی می توانند علاوه بر افزایش تولید میوه و فعال سازی صنعت سردخانه ای استان، سودآوری خود را نیز افزایش دهند.

وی همچنین گفت: باغداران سایر استان های کشور نیز می توانند برای دپوی میوه های صادراتی خود از سردخانه های استان استفاده کنند.

آذربایجان غربی دارای 120 هزار هکتار باغ بارور بوده که تولید یک میلیون و 200 هزار تن محصول از این باغ ها ثبت شده است؛ از کل اراضی باغی استان نیز 21 هزار و 500 هکتار به کشت محصولات هسته دار اختصاص یافته است و سالانه 180 هزار تن محصول از آنها برداشت می شود.

tour-malaysia.ir: تور مالزی ارزان قیمت، تور پنانگ، کوالالامپور، لنکاوی، تور لحظه آخری مالزی را همراه ما باشید.

bestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 24 مهر 1400 بروزرسانی: 24 مهر 1400 گردآورنده: buy-blog.ir شناسه مطلب: 2243

به "توسعه نامتناسب سردخانه ها در آذربایجان غربی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "توسعه نامتناسب سردخانه ها در آذربایجان غربی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید