خواب چگونه به بازنشانی نورون ها و تقویت حافظه یاری می نماید

به گزارش مجله بای بلاگ، یکی از وظایف اصلی مغز انسان ایجاد خاطرات است - یعنی توانایی حفظ و یادآوری اطلاعات در طول زمان. خاطرات به ما امکان می دهند تا وقایع مهم زندگی مان را به یاد بیاوریم، چهره های افراد را بشناسیم و توانایی یادگیری را حفظ کنیم.

خواب چگونه به بازنشانی نورون ها و تقویت حافظه یاری می نماید

سلول های خاصی در مغز به نام نورون ها در ایجاد این خاطرات نقش دارند و این خاطرات در ناحیه هیپوکامپ (hippocampus) مغز ذخیره می شوند. بعضی عوامل در سبک زندگی ما می توانند به بهبود توانایی فرد در ایجاد خاطرات یاری نمایند، از جمله رعایت رژیم غذایی سالم، ورزش، مدیتیشن و خواب کافی.

بازنشانی نورون ها در طول خواب برای ایجاد خاطرات تازه

دانشمندان دانشگاه کورنل (Cornell) در تحقیقاتی که اخیراً انجام داده اند، دریافتند که در طول خواب، ناحیه هیپوکامپ خاموش می گردد و این اجازه را به نورون ها می دهد تا بازنشانی شوند و به این ترتیب بتوانند روز بعد به ایجاد خاطرات تازه یاری نمایند.

دکتر آزهارا اولیوا (Azahara Oliva)، استاد زیست شناسی عصبی و رفتار در دانشکده هنرها و علوم دانشگاه کورنل و نویسنده مسئول این تحقیق، شرح می دهد: ما دانش وسیعی درباره تأثیر خواب بر بهبود بدن و تقویت حافظه داریم، اما هنوز جزئیات دقیق این فرایندها را کاملاً نمی دانیم. با آغاز درک فرآیندهای عصبی که برای این موضوعات مهم هستند، می توانیم از آن برای مقابله با شرایط مضر مانند اختلال حافظه در طول خواب استفاده کنیم.

این پژوهش که در مجله ساینس (Science) منتشر شده، نشان داد که در طول خواب، هیپوکامپ خاموش می گردد و به نورون ها اجازه می دهد تا بازنشانی شوند و این بازنشانی به آن ها اجازه می دهد تا روز بعد خاطرات تازه را ایجاد نمایند.

مکانیزم های هیپوکامپ در ایجاد و حفظ خاطرات

محققان شرح دادند که سه منطقه اصلی هیپوکامپ شامل CA1، CA2 و CA3 هستند. با استفاده از مدل های موش، دانشمندان متوجه شدند که در حالی که نورون های نواحی CA1 و CA3 در طول روز بسیار فعال بودند، این نواحی در هنگام خواب خاموش می شدند.

این خاموش شدن منطقه ها CA1 و CA3 به نورون ها اجازه می دهد تا در طول خواب بازنشانی شوند و از آنجا که این فرآیند بازنشانی برای حافظه بسیار حیاتی است، محققان امیدوارند که بتوانند از این اطلاعات برای بهبود حافظه استفاده نمایند. این استراتژی ها ممکن است روزی به پزشکان یاری نمایند تا با بیماری های مرتبط با مسائل حافظه، مانند آلزایمر (Alzheimers disease) مقابله نمایند.

پتانسیل درمان های تازه برای بهبود حافظه

علاوه بر این، دانشمندان باور دارند که این یافته ها ممکن است روزی به پزشکان اجازه دهند تا خاطرات منفی یا آسیب زا را از فکر افراد حذف نمایند تا به درمان شرایطی مانند اختلال استرس پس از سانحه (Post-Traumatic Stress Disorder - PTSD) یاری نمایند.

دکتر منیشا پارولکار (Manisha Parulekar)، مدیر بخش جراحی سالمندان در مرکز پزشکی دانشگاه هکنسک (Hackensack University Medical Center)، شرح داد: این پژوهش بینش های تازهی را درباره نحوه بازنشانی مغز برای یادگیری تازه ارائه می دهد و به طور بالقوه شرح می دهد که چرا به خواب احتیاج داریم و چگونه بر تثبیت حافظه تأثیر می گذارد.

پارولکار اضافه کرد: درک نقش ناحیه CA2 در خاموش کردن و بازنشانی مدارهای حافظه می تواند منجر به درمان هایی گردد که تثبیت حافظه را تقویت نمایند و از کاهش شناختی بیشتر در بیماران مبتلا به دمانس و آلزایمر جلوگیری نمایند.

اهمیت ادامه تحقیقات برای درک بهتر تأثیرات خواب بر مغز

پارولکار بعلاوه تأکید کرد که ضروری است محققان به یافتن راه های تازهی بپردازند که خواب چگونه بر مغز تأثیر می گذارد. تحقیق بیشتر برای درک تفاوت های فردی در الگوهای خواب و فعالیت مغزی برای شخصی سازی این درمان ها ضروری است.

توسعه روش های شخصی سازی شده براساس الگوهای خواب فردی و فعالیت مغزی و انجام مطالعاتی برای ارزیابی منافع پایدار و خطرات احتمالی این مداخلات، مراحل بعدی اساسی در این مسیر تحقیقاتی خواهد بود.

منبع

منبع: یک پزشک
انتشار: 4 شهریور 1403 بروزرسانی: 4 شهریور 1403 گردآورنده: buy-blog.ir شناسه مطلب: 9007

به "خواب چگونه به بازنشانی نورون ها و تقویت حافظه یاری می نماید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خواب چگونه به بازنشانی نورون ها و تقویت حافظه یاری می نماید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید